ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ της Θράκης – Χατζόπουλος Χρήστος ΠΕΤΡΙΝΟ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙ

«Πέτρινο δαχτυλίδι»
02-11-2010
Στείλε αυτό το άρθρο
Παρουσίαση του νέου δίσκου του Χρήστου Χατζόπουλου
• Ένας δίσκος αφιερωμένος στην Κομοτηνή του χτες και του σήμερα

Σε πανηγυρικό κλίμα παρουσιάστηκε ο νέος δίσκος του κ. Χρήστου Χατζόπουλου το Σάββατο 30 Οκτωβρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσικού Σχολείου Κομοτηνής. Σχεδόν κατάμεστη ήταν η αίθουσα από φίλους και γνωστούς του καλλιτέχνη, αλλά και από συμπολίτες μας, που επέδειξαν ενδιαφέρον για την καινούργια του δουλειά. Ο κ. Χατζόπουλος παρουσίασε το νέο δίσκο με τίτλο «πέτρινο δαχτυλίδι», που περιλαμβάνει 4 μουσικά κομμάτια και τρεις αυτοσχεδιασμούς, που λειτουργούν ως εισαγωγή. Τα κομμάτια αυτά καταφέρνουν μέσα από ήχους βγαλμένους από την καθημερινότητα της Κομοτηνής, να παντρέψουν το χτες με το σήμερα, τις μνήμες με τις αισθήσεις του ακροατή. Κομμάτια που συγκίνησαν τους παρευρισκόμενους, κομμάτια που τους ταξίδεψαν σε κάθε γωνιά της πόλης μας, έτσι όπως την έζησαν οι παλαιότεροι και όπως τη βιώνουν οι νέοι.

Οι συντελεστές του δίσκου, άπαντες παρόντες, φρόντισαν να παρουσιάσουν στο κοινό τα νέα τους μουσικά δημιουργήματα, εκτελώντας επί σκηνής όλα τα κομμάτια, που περιλαμβάνονται σε αυτόν. Παρουσιαστήκαν τα κομμάτια «Περνούν οι μέρες στην Κομοτηνή», σε εκτέλεση Σγουρή Μαργαρίτη, το «Βαλς της βροχής», ένα καθαρά οργανικό τραγούδι, το «Κάστρο μας», που αποδόθηκε από παιδική χορωδία από όλα τα δημοτικά σχολεία της πόλης μας, και το «Πέτρινο δαχτυλίδι», που εκτέλεσε η χορωδία του Συλλόγου Φίλων της Βυζαντινής μουσικής. Οι συντελεστές καταχειροκροτήθηκαν μετά το πέρας της παρουσίασης και στο τέλος δέχτηκαν τα συγχαρητήρια των παρευρισκόμενων για την όμορφη βραδιά, που τους προσέφεραν.

«Είναι μια κατάθεση ψυχής από όλα αυτά που έζησα, όλες οι μνήμες μου»

Μοναδικές χαρακτήρισε ο κ. Χατζόπουλος τις στιγμές, που έζησε κατά την παρουσίαση του δίσκου του, μιλώντας στον ΠτΘ. Αναφερόμενος στη δημιουργία του δίσκου, παρατήρησε ότι η αρχή έγινε πριν από δυο χρόνια περίπου, από την αρχική ιδέα που είχε ο ίδιος, η οποία ζυμώθηκε με τους συνεργάτες του και εξελίχτηκε στο αποτέλεσμα, που παρουσίασαν στο κοινό. «Είναι μια κατάθεση ψυχής», τόνισε, «προς την πόλη της Κομοτηνής. Είναι όλα αυτά που έζησα, όλες οι μνήμες μου. Αλλά ακόμη και στη σύγχρονη πόλη αναφέρονται τα κομμάτια του δίσκου. Είναι μια εικόνα του πως βλέπει από όλες τις μεριές ένας καλλιτέχνης την πόλη. Περιλαμβάνει το παρελθόν μέχρι και το σήμερα, από τα παιδιά μέχρι τους μεγάλους, από παιδικές χορωδίες μέχρι και τη βυζαντινή χορωδία».

Αναφερόμενος στο ποτάμι, που περνούσε μέσα από την πόλη και το παλαιό κάστρο, εικόνες, που ξεπροβάλλουν μέσα από τα κομμάτια του δίσκου, παρατήρησε ότι «αυτή η προσπάθεια θα πρέπει να αφυπνίσει κάποιους, να τους βάλει να σκεφτούν σε τι πόλη ήμασταν και σε τι πόλη είμαστε». «Η Κομοτηνή», συνέχισε, «είναι μια πόλη, που έχει απίστευτο χρώμα. Έχει ανθρώπους από διαφορετικές καταγωγές, πολυπολιτισμικότητα δηλαδή, ανθρώπους που ζουν όλοι μαζί και αναπνέουν τον ίδιο αέρα και ζουν μαζί αρμονικά, ελεύθερα και όμορφα. Είναι ένας τόπος που θα μπορούσαν να γίνουν παρά πολλά πράγματα».

«Όταν οι κοινωνίες ασχολούνται περισσότερο με την τέχνη, δε θα ασχολούνται με αλλά θέματα»

Τέλος, κάνοντας αναφορά στη στήριξη των πολιτιστικών προσπαθειών, παραδέχτηκε ότι τον ίδιο τον στήριξαν, αλλά υπογράμμισε ότι «πρέπει να στηρίζονται γενικότερα τέτοιες προσπάθειες». «Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα μέχρι να υλοποιήσεις το έργο σου», παρατήρησε. Και συνέχισε, «θα έπρεπε να δώσουν λίγη παραπάνω ώθηση στον πολιτισμό. Υπάρχουν, πιστεύω, και πολλοί άνθρωποι, που θέλουν να κάνουν πράγματα, αλλά δεν έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν, επειδή δεν υπάρχουν τα χρήματα. Πρέπει να κάνουν κάτι για τον πολιτισμό, αν θέλουν να αφήσουν κάτι στα παιδιά τους. Γιατί ο πολιτισμός μένει με ενέργειες, όπως αυτές. Όταν κάνουμε έναν δίσκο, όταν κάνουμε μια έκθεση ζωγραφικής, όταν κάνουμε μια θεατρική παράσταση, μόνο έτσι διατηρείται ο πολιτισμός και μονό έτσι προοδεύει μια κοινωνία. Όταν οι κοινωνίες ασχολούνται περισσότερο με την τέχνη, δε θα έχουν και προβλήματα, δε θα ασχολούνται με αλλά θέματα».

Συντάκτης:Θωμάς Σταμούλης
e-mail: paratiritis.stamoulis@gmail.com

Σχετικά Άρθρα
Παρουσίαση του νέου δίσκου του Χρήστου Χατζοπούλου «Πέτρινο δαχτυλίδι»

~ από hatzopoulos στο 2 Νοεμβρίου, 2010.

Σχολιάστε